U bent hier: Home / Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet. Neem gerust contact met ons op wanneer uw vraag onbeantwoord blijft. 

Mijn zoon heeft autisme. Is er dan een plekje voor hem op VSO Maarland? 

Er zijn twee structuurgroepen voor leerlingen met een grote behoefte aan structuur, duidelijkheid en veiligheid. Dit zijn vaak leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum maar aan deze behoefte kan ook een andere hulpvraag ten grondslag liggen.Voorwaarde voor plaatsing is, dat er ook sprake moet zijn van een verstandelijke beperking. Soms kunnen deze leerlingen ook geplaatst worden in een reguliere ZML-groep. Dit is afhankelijk van de mate van  belemmering. 


Hoe kan ik mijn zoon/dochter bij jullie aanmelden?

U kunt altijd bellen voor een afspraak. Er vindt dan een gesprek plaats en een rondleiding en u krijgt advies over de plaatsingsprocedure. VSO Maarland kent vaste instroommomenten na een schoolvakantie, t.w.: januari, mei en augustus.


Wat heb ik nodig om mijn kind op VSO Maarland geplaatst te krijgen?

Een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) Deze kan aangevraagd worden bij het samenwerkingsverband voorne putten rozenburg (vovpr). De ouders/verzorgers vragen deze verklaring aan. 

De CIZO (commissie integrale zorg en onderwijs) bepaalt of een leerling in aanmerking komt voor een TLV.


Mijn kind heeft nog heel veel zorg nodig. Kan hij/zij dan wel op VSO Maarland terecht?

Wanneer het kind leerbaar is, kan het in principe bij ons geplaatst worden. Er is op dit moment 1 zorggroep. Het is wel zo dat er voorwaarden zijn: het kind/de jongere  moet zindelijk zijn en er moet een vorm van communicatie mogelijk zijn. Het onderwijs bestaat bij deze groep leerlingen voornamelijk uit het vergroten van de zelfredzaamheid en de sociale vaardigheden. 


Kunnen de leerlingen bij jullie op school een diploma halen?

Er kan geen diploma worden gehaald behalve zwemdiploma’s. Het is wel mogelijk om deelcertificaten te halen op het gebied van horeca, groenvoorziening, housekeeping en techniek. Onze leerlingen kunnen niet echt een vak leren. Wel kunnen ze assistent in de keuken worden, met begeleiding bij een schoonmaakbedrijf aan de slag of bij een tuindersbedrijf. Of vakken vullen in een supermarkt,  in het magazijn of de kantine werken van een bedrijf. De regering wil dat er meer arbeidsplaatsen worden gecreëerd voor mensen met een arbeidsbeperking dus wellicht dat er meer mogelijkheden zijn in de toekomst. De ervaring is nu dat veel van onze leerlingen terecht komen op de Welplaat – de sociale werkplaats in Spijkenisse. 


Ik woon in Spijkenisse. Mijn kind kan dus ook in Rotterdam naar school. Waarom zou ik haar bij jullie aanmelden?

Dat is uiteraard uw vrije keuze. Er zijn echter een aantal voordelen aan het plaatsen op VSO Maarland ten opzichte van een school in Rotterdam. 

  1. Het verkeer is minder druk in de richting van Brielle.
  2. Er zijn nog geen “grotestadsproblemen” bij ons op school. De deuren hoeven nog niet allemaal op slot overdag. 
  3. De school is niet zo groot (93 leerlingen op het moment) en daardoor zeer overzichtelijk.
  4. VSO Maarland is een hele gezellige maar ook goede school.Dat vindt de inspectie van het onderwijs ook!